ege123demo

NOVE TEHNOLOGIJE

Digitalizacija u graditeljstvu KAKO U BIM?

I nformacijsko modeliranje gradnje (eng. building information modeling) je metodologija upravljanja informacijama. Sastoji se od procesa i standarda koji su podržani tehnološkim rješenjima.

Marin Ljuban mag. ing. mech.

S obzirom na to da je u prošlom broju ča- sopisa EGE bilo riječi o prednostima BIM-a i problemima pri njegovom uvođenju, a dan je i općenit pregled stope njegove zastuplje- nosti, sada bi valjalo odgovoriti na pitanje kako ga uvesti u radne procese i to iz mikro- perspektive sudionika u gradnji koji ulazi u projekt u kojem se od njega traži BIM ili pak jednostavno iz želje za usvajanjem novih tehnologija. Osim nje, postoji i makroper- spektiva koja daje pregled interakcije svih sudionika procesa. U tom je kontekstu važno napomenuti da je u određenoj mjeri BIM prisutan kao za- htjev za zgrade javne namjene, za što je do- bar primjer Klinički bolnički centar Zagreb na Rebru. Jedan od kriterija procjene kvali- tete prijava na natječaj za taj projekt bilo je iskustvo u primjeni BIM-a. U konačnici je

natječaj s ponudom nešto manjom od 4 mili- juna eura osvojila zajednica ponuditelja koja se obvezala projekt isporučiti korištenjem metodologije prema BIM-u. Je li taj zahtjev za BIM-om posljedica poštovanja pravila Svjetske banke kao osiguravatelja zajma ili je država počela pratiti svjetske trendove,po- kazat će vrijeme. OSNOVE U ULASKA U BIM Pretpostavka pri uvođenju BIM-a je da se u taj proces ulazi zato što se u konačnici želi isporučiti konkretan projekt. U načelu, svaki bi projekt trebao imati isti slijed kora- ka koje treba poduzeti, s time da je naravno, prvi daleko najteži jer ne postoje postavljen sustav ni gotova rješenja.To znači je količina posla na početku najveća, a istovremeno je i količina znanja koje se ima najmanja.Sa sva- kim idućim projektom raste baza onoga što se može iskoristiti iz proteklih projekata, a istovremeno se stječe znanje i to se u konač- nici odražava u sve višoj kvaliteti projekata i u sve većoj kompleksnosti projekata na koji- ma se uopće može sudjelovati. Naravno, naj- bolje je započeti s manjim ispitnim projek- tom koji nema vrlo kratke rokove kako bi se moglo učiti na greškama. Za razumijevanje odnosa načina projektiranja prema BIM-u i CAD-u koristan je grafički prikaz (il. 1). Pri tome se u obzir trebaju uzeti dvije stvari.Prva je da u BIM-u nema ‘varanja’ tako da se po tehničkoj dokumentaciji piše što god odgovara. Zapravo, ima ga i na dokumentaci- ju se može pisati što god treba, ali te se infor- macije ne ugrađuju u sam model niti se auto- matski prikazuju na svim ostalim nacrtima.

 Ilustracija 1 Usporedba

BIM-a i CAD-a

CAD ukupno potrebno vrijeme za projekt

BIM 50 - 80% ukupno potrebno vrijeme za projekt

koncept -> dokumentacija -> koordinacija

100

EGE 1/2023

Powered by