ege123demo

NOVE TEHNOLOGIJE

 Ilustracija 3

‘Level of information need’

Industry Foundation Classes) shema i svaki model pri izvozu iz alata prolazi konverziju iz unutarnje sheme u neki od definiranih IFC formata (najčešće IFC-STEP).Takav način rada nije neuobičajen i neizvediv,ali zbog tog procesa konverzije neke od funkcionalnosti koje bi bile dostupne u alatu istog proizvođa- ča nepovratno su izgubljene. Ako uz samo modeliranje treba raditi i analizu sudara (eng. clash detection) ili po- pise količina na temelju modela, vrlo je vje- rojatno da će se model stvoren u ‘authoring’ alatu morati pripremiti na odgovarajući na- čin i potom upotrebom nekog drugog alata (il. 5). Konačno, treba prionuti izradi modela. Pri tome se BIM model sastoji od pojedinač- nih objekata koji se u projektu sastavljaju u skup elemenata. Na mnogim ‘online’ re- pozitorijima postoji mnogo izrađenih BIM objekata raznih proizvođača. Takve objekte bi trebalo koristiti samo uz pažljivu analizu ispunjavaju li prethodno dogovorene krite- rije o količini informacija. Ako se postojeći objekt modificira, bilo bi dobro koristiti neki od postojećih vodiča o njihovoj izradi, poput britanskog NBS BIM Object Standarda. Drugi i nešto teži zadatak je naučiti kako sklopiti sve te elemente u realnu predodžbu građevine koji će biti izgrađena na temelju tog modela.Kako bi se taj proces ubrzao,važ- no je na samom početku projekta izraditi ili imati spreman predložak koji u sebi sadrži često korištene objekte, sastavnice, struktu- ru prikaza nacrta itd.To je prilično zahtjevan zadatak na samom početku, kada je i znanje najmanje, te je svakako preporuka pokušati već gotov odgovarajući predložak preuzeti i potom ga prilagođavati potrebama. S ob- zirom na to da su takvi predlošci vrlo teški za pronaći, pogotovo zato što bi kvalitetan predložak trebao uzimati u obzir i tržište za koje se projekt isporučuje, svakako veseli či- njenica da je u sklopu aktivnosti udruge BIM Hrvatska u tijeku izrada predložaka za veći- nu najviše korištenih, odnosno zastupljenih alata (Revit, Allplan, Archicad).

 Ilustracija 4 Primjer mogućih upotreba BIM modela prema BIM Excellence modelu

uloga u BIM-u

upotrebe/funkcije BIM modela (en. BIM Uses)

inženjer za projektiranje strojarskih i elektrotehničkih instalacija

• odobravanje projekta, pregledavanje projekta, 3D koordinacija • popis materijala, inženjerska analiza, sustavi građevine • analiza

• programiranje, analiza lokacije, odobravanje projekta, pregledavanje projekta, 3D koordinacija, popis materijala

arhitekt

softverskog alata i početi ih promatrati kao oruđe kojim se ispunjavaju uvjeti upravlja- nja informacijama. Na temelju definiranih svrha modela tre- ba odabrati konkretan alat. Sudionici u fazi projektiranja koristit će jedan od tzv. desi- gn authoring alata, odnosno alata kojima se stvaraju konkretni BIM elementi.Taj alat će, jasno, ovisiti i o struci. Autodesk Revit i Ar- chiCAD su alati koji omogućuju integrirano projektiranje svih struka, a osim njih posto- je alati specijalizirani za posebna područ- ja (npr. Allplan, Tekla Structure, DDS-CAD). Osim o struci,izbor alata će vjerojatno ovisiti i o okruženju u koje se radi. S obzirom na to da je projektiranje multidisciplinarno, što je posebno izraženo u BIM okruženju gdje su greške vidljivije, bitan je i način suradnje s ostalim sudionicima projekta. Primjerice, za strojarskog ili projektanta elektrotehnič- kih instalacija početna točka projektiranja je preuzimanje arhitektonskog modela kao konteksta za projektiranje. Svi spomenu- ti alati rade u svojoj internoj podatkovnoj shemi i optimirani su za razmjenu modela u istom okruženju pa će najbolja podloga za strojarsko projektiranje,ako se radi u Revitu, biti upravo arhitektonska podloga iz Revita. Isto vrijedi i za ostale proizvođače i to je si- gurno čimbenik koji bi se trebao uzeti u raz- matranje. Ako se pak dogodi razmjerno uobičajena situacija da sudionici rade u alatima razli- čitih proizvođača, onda se za razmjenu mo- dela koristi neutralna, otvorenu IFC (eng.

102

EGE 1/2023

Powered by