ege123demo

NOVE TEHNOLOGIJE

Prema uštedama na energiji, manjem onečišćenju i ugodnom življenju PAMETNOM RASVJETOM DO PAMETNIH GRADOVA

Uz udio od 40% ukupne primarne svjet- ske energije koja se troši u zgradama, po- javile su se brojne politike i inicijative usmjerene na povećanje njihove energet- ske učinkovitosti. Značajan fokus stoga se stavlja na zgradarstvo i gradsku infra- strukturu kao najveće potrošače energi- je. Paradigme iz znanstvenoistraživačkih područja kao što su napredne mreže (eng. smart grids), sustavi sustava (eng. system of systems), internet stvari (engl. IoT, in- ternet of things) ili općenito njihovo obje- dinjenje na području naprednog grada (eng. smart city) uključuju se u komerci- jalne proizvode.Time se stvara mogućnost za daljnje uštede na energiji sustavnim unaprjeđenjem električnih, toplinskih ili vodnih sustava. Javna rasvjeta je dominantno zastu- pljena distribuirana infrastruktura na području gradova, a ujedno je tehnički ve- oma zastarjela pa njezina modernizacija s gledišta energetske učinkovitosti trenu- tačno predstavlja jedno od najisplativijih ulaganja u tehnološko-ekonomskom smi- slu. Daljnje optimiranje javne rasvjete sa svjetlećim diodama (LED) i prediktivno upravljanje s dinamičkom prilagodbom mikrolokacijskim uvjetima pruža dodatne mogućnosti za smanjenje potrošnje ener- gije. Istovremeno, odabir javne rasvjete kao infrastrukturne okosnice za ostva- renje komunikacije različitih osjetnika i podsustava gradske infrastrukture (ener- getski, cestovni, pješački i informacijski promet i meteorološki uvjeti) predstavlja strateški zrelo i opravdano ulaganje u jav- nu infrastrukturu gradova i nazire se kao izgledni model za stvaranje temelja na- prednih gradova.

U sklopu projekta SmartCityLight istražuju se i algoritamski i sklopovski razvijaju distribuirane i autonomne upravljačko- telemetrijske platforme kojima se prediktivnim prilagođavanjem budućim profilima mikrolokacijskih uvjeta ostvaruju značajne uštede, snižavaju troškovi, povećava sigurnost i omogućava integracija infrastrukture.

Projekt KK.01.1.1.07.0032 - Inteligentna i modularna platforma za upravljanje i nadzor sustava javne rasvjete pametnog grada - SmartCityLight sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

104

EGE 1/2023

Powered by