ege123demo

ENERGETIKA

Odličan primjer mjera energetske obnove u proizvodnim tvrtkama EKOLOŠKA ODRŽIVOST U PRVOM PLANU

U tvrtki DOK-ING pri kraju je pogona i upravne zgrade.

Jedno od vodećih svjetskih poduzeća za proizvodnju robotiziranih sustava, opreme za posebne namjene, li- der u proizvodnji teške robotike i autonomnih sustava - DOK-ING nositelj je projekta ‘Povećanje energetske učin- kovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u tvrtki DOK-ING d.o.o.’. Projekt je sufinanciran iz Mehanizma za oporavak i otpornost 2021. - 2026., a provodi se 2. studeno- ga 2020. - 30. lipnja 2023. godine. Glavni predmet projekta je uvođenje sustava proizvod- nje energije iz obnovljivih izvora i revitalizacija sustava grijanja, hlađenja i opskrbe električnom energijom u pro- izvodnoj i upravnoj zgradi tvrtke s ciljem smanjenja uku- pne potrošnje energije i emisija ugljikovog dioksida.Glav- nim projektom energetske obnove planira se ugradnja sunčane elektrane i dizalica topline zajedno s akumula- torom topline i ostalom pripadajućom opremom.Proizve- dena električna energija koristit će se za pogon dizalica topline i pokrivanje većine potreba proizvodnog pogona i upravne zgrade za energijom. Sustav će biti spojen na elektroenergetski sustav za predaju viškova proizvedene energije u mrežu i njezin prihvat iz mreže kada elektrana ne bude mogla pokrivati potrebe tvrtke. DOK-ING u sklopu svojeg poslovanja posebnu važnost posvećuje ekološkoj održivosti, zbog čega se i odlučio na provedbu projekta. Njegova voditeljica, dr. sc. Danica Malj- ković, ujedno i voditeljica Odjela za energetiku u DOK- ING-u, istaknula je kako se neke od aktivnosti u sklopu projekta odnose na uvođenje učinkovitog toplinskog i rashladnog sustava u proizvodnom procesu - dvije dizali- ce topline pojedinačnog toplinskog učina 422 kW. Potroš- na topla voda pripremat će se električnim grijačima koje pogoni nova elektrana. Planirano je i provođenje tehno- loških te drugih mjera i zahvata u proizvodnom, odnosno radnom procesu koji će rezultirati smanjenjem potrošnje energije i doprinijeti energetskoj učin- kovitosti procesa. U sklopu projekta provodi se i zamjena postojećih ogrjevnih i rashladnih tijela u proizvodnom i upravnom dijelu tvrtke. Planirana sunčana elektrana bit će snage 742,5 kW. U sklopu projekta provode se i horizontalne mje- re prema Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene po- kretljivosti (NN 78/2013): ugradnja dizala za prijevoz osoba i roba na električni pogon, a posebice za pri- jevoz osoba smanjene pokretljivosti. Nazivna nosi- vost dizala bit će 630 kg,što odgovara za osam osoba.

energetska obnova proizvodnog

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost tvrtke DOK-ING d.o.o. !

Sve te aktivnosti uvelike će dopri- nijeti smanjenju količine isporučene energije u projektnoj cjelini (proi- zvodnom pogonu i upravnoj zgradi) za 99,93%. Pri tome će količina ispo-

ručene energije nakon provedbe mjera u proizvodnom pogonu biti manja za 100%, a u upravnoj zgradi za 99,73% u odnosu na isporučenu energije prije energetske obnove. Količina energije dobivena iz obnovljivih izvora nakon provedbe mjera energetske obnove povećat će se za 100%, tj. na 1 994 994,89 kW h. Također će se osigurati smanje- nje emisija CO 2 za 48 044,77 eura godišnje i pristupačnost objektu slabije pokretnim i nepokretnim osobama. Energetska obnova proizvodnog pogona i upravne zgrade upravo je u tijeku, a završetak radova i opremanja očekuje se potkraj travnja ove godine. ■

 Pogled na dizalice topline koje se ugrađuju u sklopu projekta (u krugu: dr. sc. Danica Maljković, voditeljica projekta)

33

EGE 1/2023

Powered by