ege123demo

ENERGETIKA

Sigurnosni uređaji za zaštitu od prekomjernog porasta tlaka OSNOVE KONSTRUKCIJE SIGURNOSNOG VENTILA S OPRUGOM

O visno o vrsti stabilne ili pokretne opreme pod tlakom, složenosti takvog sustava i njegovoj veličini, krajnja zaštita od prekomjernog porasta tlaka su uređaji koji moraju osigurati da zbog takvog porasta na više od maksimalno dopuštenog ne dođe do kritičnog otkaza sustava, tj. do havarije. U tu svrhu se oprema i sustavi pod tlakom opremaju sigurnosnim uređajima za zaštitu od prekomjernog porasta tlaka kao što su sigurnosni ventili, rasprsni diskovi ili, za složene tlačne sustave, regulirani sigurnosni sustavi.

prof. dr. sc. Srećko Švaić dipl. ing.

Klasični sigurnosni ventil izravno opte- rećen oprugom sastoji se od kućišta s ula- znim i izlaznim dijelom koji može završavati kao navojni ili prirubnički spoj (il. 1). Na ku- ćište se nadovezuje element s oprugom koji je pokriven zaštitnom kapom koja, ovisno o namjeni ventila, može biti otvorena prema

okolici ili potpuno zatvorena (kada se radi o otrovnim ili zapaljivim fluidima). Ulazni dio ventila može biti izveden s integriranom mlaznicom sa sjedištem ili s izmjenjivom mlaznicom. Ventili s integri- ranom mlaznicom koriste se u procesnim sustavima, kod visokih tlakova i korozivnih fluida.Na gornjem dijelu integrirane mlazni- ce nalazi se površina na koju dosjeda pladanj ventila. Kod ventila s izmjenjivom mlazni- com ona se, prema potrebi, može zamijeniti kada je sjedište pladnja oštećeno. Opruga sigurnosnog ventila osigurava prianjanje pladnja na sjedište, čime se osi- gurava nepropusnost u normalnom radu i otvaranje ventila kada tlak u sustavu nara- ste na vrijednost veću od postavnog tlaka ventila. Prednapon opruge može se mijenjati ovisno o željenom postavnom tlaku u odre- đenim granicama.Konstrukcija pladnja ovisi o karakteristikama sigurnosnog ventila. Kod ventila koji moraju naglo postići maksimalni podizaj pladanj je dodatno opremljen šeširi- ćem.Njegova je uloga osigurati brzo otvaranje (eng.pop type valve),za razliku od rasteretnih ventila koji se proporcionalno otvaraju.

 Ilustracija 1 Osnovi dijelovi sigurnosnog ventila

poklopac

podešavanje opruge

opruga

kućište opruge

tijelo ventila

odvod

pladanj sjedište

privod

38

EGE 1/2023

Powered by