ege123demo

ENERGETSKA UČINKOVITOST

Stavovi građana o energetskoj obnovi i mjerama energetske učinkovitosti SVI BI PROVODILI MJERE, ALI...

K ada je riječ o projektima poboljšanja energetske učinkovitosti, toplinske ugodnosti i kvalitete zraka u zgradama, mišljenje građana za sada je pozitivno. No, postavlja se pitanje što će biti nakon što će se s godinama i ukupan iznos i udio bespovratnih sredstava za takve projekte nužno smanjivati.

izv. prof. dr. sc. Bojan Milovanović dr. sc. Marina Bagarić

!

U posljednjih desetak godina provodi se niz kampanja energetske obnove različitih vrsta zgrada u Hrvatskoj (od višestambenih zgrada i obiteljskih kuća preko zgrada koje koriste tijela javne vlasti do vrtića i ško- la) koje nude značajne udjele bespovratnih sredstava vlasnicima i/ili suvlasnicima zgra- da (60% troškova energetske obnove i 85% troškova izrade dokumentacije i upravljanje

Napomena Članak o rezultatima projekta CONGREGATE, odnosno o stavovima građana o energetskoj učinkovitosti, toplinskoj ugodnosti i kvaliteti zraka u višestambenim zgradama podijeljen je u dva dijela. U ovom broju časopisa EGE slijedi prikaz stavova vezanih uz projekte energetske obnove, odnosno primjenu mjera energetske učinkovitosti.

42

EGE 1/2023

Powered by