ege123demo

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

Obnovljivi izvori i prihvat proizvedene električne energije KAKVA SU ISKUSTVA IZ AMERIKE?

U brzana izgradnja postrojenja na obnovljive izvore energije jedno je od rješenja Europske unije za prevladavanje energetske krize nastale uvođenjem sankcija Rusiji nakon napada na Ukrajinu krajem veljače prošle godine. Pored same Rusije, sankcije najviše pogađaju Njemačku, ključnu članicu EU-a, u velikoj mjeri ovisnu o uvozu energenata iz Rusije. To se u prvom redu odnosi na zabranu uvoza zemnog plina iz Rusije, a nakon diverzije na plinovodu Sjeverni tok, u rujnu prošle godine, direktni uvoz plina iz Rusije ni fizički nije moguć.

Mijo Zglavnik dipl. ing.

Ubrzana izgradnja postrojenja na obnov- ljive izvore energije u prvom redu se odnosi na vjetroelektrane i sunčane elektrane koje bi trebale zamijeniti elektrane na fosilna go- riva. Dok se to ne ostvari, bit će prihvatljiv ugljen, ukapljeni plin iz naftnih škriljevaca i nuklearna energija. Kako piše New York Times u digitalnom izdanju od 23. veljače i tiskanom od 24. ve- ljače ove godine, zbog rekordnih ulaganja u sunčane elektrane, vjetroelektrane i druge energetske tehnike s malim emisijama uglji- kovog dioksida, energetska tranzicija u Sje-

dinjenim Američkim Državama suočava se s ozbiljnom zaprekom, a to je priključak na mrežu. [1] NEKE POSEBNOSTI AMERIČKOG EES-a Više od 8100 energetskih projekata,od ko- jih su većina sunčane elektrane, vjetroelek- trane i baterije za pohranu električne ener- gije,čekalo je krajem 2021.elektroenergetsku suglasnost u odnosu na 5600 projekata na kraju 2020. godine. Razlog tome je nemoguć- nost prihvata snage prijavljenih projekata u postojeću mrežu.

58

EGE 1/2023

Powered by