ege123demo

NUKLEARNA ENERGIJA

mr. sc. Ivo Tokić MBA

J apan je dugo oklijevao ponovno prihvatiti nuklearnu energiju nakon nesreće uzrokovane potresom i tsunamijem 2011. godine, zbog čega je došlo do taljenja u tri reaktora u NE Fukushima 1. No, postoje ozbiljne naznake da bi se Japan uskoro mogao vratiti nuklearnoj energiji. Premijer Fumio Kishida snažan je zagovornik ponovnog pokretanja mnogih trenutačno zaustavljenih reaktora. Štoviše, prošloga je ljeta istaknuo da bi trebalo razmotriti razvoj sljedeće generacije reaktora. Nesumnjivo je da je upravo veliki porast troškova za energiju potaknuo promjenu u razmišljanju japanske vlade, preispitivanje njezine politike prema nuklearnoj energiji i promjenu u javnim stajalištima.

Prvi reaktor koji je u kolovozu 2015. godi- ne ponovno uključen bio je onaj u NE Sen- dai. Potom je uslijedio drugi reaktor u istoj elektrani, koji je vraćen u pogon u listopadu iste godine. Od tada do danas ponovno je po- krenuto samo osam reaktora, a još ih je 15 u različitim fazama procesa dobivanja odobre- nja za ponovno pokretanje. Prijavljena su i dva reaktora u izgradnji (u NE Ohma i NE Shimane 3). Ipak, rat Rusije i Ukrajine i po- sljedični rast cijena energenata potaknuli su japansku vladu da najavi kako će zemlja ubr- zati ponovno pokretanje devet reaktora do kraja ove zime i još sedam reaktora do ljeta ove godine, izvijestilo je Svjetsko nuklearno udruženje (WNA). SLOŽENI POSTUPAK Međutim,postupak ponovnog pokretanja reaktora u Japanu je strog i složen. Uz ostalo, Uprava za nuklearnu regulaciju (NRA) zahti- jeva da,uz procjenu sigurnosti svojih inspek- tora, i operateri redovno izvještavaju lokalne vlasti. Procjena se temelji na novim regula-

Japan se snažno oslanjao na nuklearnu energiju prije nesreće u Fukushimi. Tako i danas ima 33 reaktora koji se vode kao ope- rativni i još dva reaktora u izgradnji. Prije spomenute nesreće 2011. oko 30% električne energije u Japanu dobivalo se iz nuklearne energije, a očekivalo se da će taj udjel pora- sti na najmanje 40% do 2017. godine. Sve se to promijenilo nakon katastrofe. Svi japanski nuklearni reaktori isključeni su iz mreže u mjesecima koji su uslijedili, a potom su se vrlo sporo vraćali u pogon.

69

EGE 1/2023

Powered by