ege123demo

KLIMATIZACIJA

V eć je nekoliko mjeseci prošlo otkako je završilo Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. godine u Kataru. Kao što je dobro poznato, Hrvatska je osvojila brončanu medalju (i sada se već priprema za narednu, zlatnu!). Valja sada promotriti kako su se za tople kasne katarske jeseni, 23. studenoga - 18. prosinca prošle godine, hladila nogometna borilišta.

Osnovni problemi klimatizacije nogo- metnih stadiona za Svjetsko prvenstvo u no- gometu 2022. u Kataru (SP2022) bili su velika vlažnost i visoke temperature zraka cijele godine. Pri tome je hlađenje i klimatizaciju svih stadiona trebalo riješiti tako da se ne po- većava onečišćenje zraka. Pri projektiranju i gradnji tražena su različita rješenja i prona- đeno je ono koje uključuje recirkulaciju zra- ka i iskorištavanje energije iz novoizgrađene sunčane elektrane. Ekološki prihvatljivo hla- đenje i klimatizaciju na stadionima omogu- ćila je električna energija iz divovske sunča- ne elektrane Al Kharsah. Uz sve to, svečane lože stadiona bile su, pored ostaloga, mjesto neformalnih trgovin- skih razgovora, ugovora i političkih dogovo- ra,a ne samo mjesto bodrenja momčadi i uži-

vanja u nogometu.U njima su tako sklopljeni značajni poslovi s prodajom ukapljenog pri- rodnog plina (LNG),ali i još mnogi.Uostalom, sve što Katar ima,osim obilja pijeska i Sunca, kupio je i izgradio prihod od plina i nafte!

81

EGE 1/2023

Powered by