ege123demo

PLIN

Rješenje za energetsku krizu EUROPA SE OKRENULA LNG-ju

K oliko je kriza s plinom u Europi prošle godine postala teška i zahtjevna, pokazuju i značajne odluke vlada pojedinih europskih zemalja.

mr. sc. Ivo Tokić MBA

Prošle su godine vlade u Njemačkoj i Francuskoj donijele odluke o potpunom dr- žavnom preuzimanju strateški važnih ener- getskih tvrtki: Unipera u Njemačkoj i EDF-a u Francuskoj. Još početkom prošle jeseni njemačka Savezna vlada objavila je da će na- cionalizirati Uniper, gigantsku energetsku tvrtku koja ima proizvodne kapacitete uku- pne snage oko 33 GW (što je otprilike jednako ukupnoj snazi elektrana u Nizozemskoj), i plinski portfelj koji iznosi oko 400 TW h (što je dovoljno za grijanje 22 milijuna njemačkih

domova!).To preuzimanje je objašnjeno time što je ta tvrtka, koja opskrbljuje 200 manjih energetskih tvrtki diljem zemlje, od odluču- jućeg značaja za opskrbu Njemačke plinom i električnom energijom. No, kao najveći uvo- znik ruskog plina, tvrtka se nalazila u akut- noj kriznoj situaciji kao rezultat nedostat- ka isporuka plina iz Rusije i naglog porasta cijena plina. Prema navodima dosadašnjeg vlasnika Unipera, finske tvrtke Fortum, do prošle jeseni akumulirano više od 8,5 mili- jardi eura gubitaka na plinskom poslovanju.

90

EGE 1/2023

Powered by