ege123demo

PLIN

LNG JE SVE TRAŽENIJI ---------

energetskom tvrtkom u kojoj je već držala 84%, namjeravajući sniziti troškove njezinog financiranja punom nacionalizacijom. Fran- cuska vlada dala je ponudu od 9,7 mlrd. eura za otkup dionica od manjinskih dioničara. Državni prioritet bit će revitalizacija nukle- arnih elektrana kojima tvrtka upravlja. Zbog toga se tvrtka našla pod pritiskom vlade da ponovno pokrene nuklearnu proizvodnju. Naime, više od polovice EDF-ovih reaktora, a ima ih ukupno 56, trenutačno je izvan mre- že, dijelom zbog problema s korozijom otkri- venih na nekim lokacijama. Tako 12 reakto- ra (među najnovijima u Francuskoj) treba prekid rada radi popravka korozije, dok EDF procjenjuje da bi još 16 moglo biti ‘visoko- osjetljivo’ na koroziju. Tvrtka kaže da će svi njezini reaktori biti u potpunosti pregledani do 2025.godine.Takvi ispadi reaktora smanji- li su francusku proizvodnju električne ener- gije u nuklearnim elektranama na najnižu razinu u 30 godina, prisiljavajući Francusku na uvoz električne energije i razmišljanje o energetskoj sigurnosti kako se približavala zima.

Zbog brige o mogućim nestašicama pri- rodnog plina u Europskoj uniji prošle su se godine tražili načini kako osigurati dovoljno energije tijekom zime 2022./2023. pa i ka- snije. Jedno od ključnih rješenja kojemu se okreće je povećanje uvoza ukapljenog prirod- nog plina (LNG), čak i onoga iz Rusije. Nakon ruske invazije na Ukrajinu EU je objavio da želi prekinuti oslanjanje na ruski plin, a naj- viši europski dužnosnici su u ožujku prošle godine rekli i da je cilj smanjiti ovisnost o ru- skom plinu za čak 2/3 do kraja godine. Kako se službeno navodi,EU također želi prekinuti većinu ili sav uvoz prirodnog plina iz Rusije do kraja desetljeća. Ipak, ruski izvoz plina u Europu se na- stavlja. Bloombergovo izvješće objavljeno sredinom prošlog rujna navelo je da je Grčka spremna prihvatiti prvi teret LNG-ja iz novog ruskog izvoznog terminala za LNG Portovaja koja se nalazi u blizini plinovoda Sjeverni tok 1. Švedska također uvozi ruski LNG. Aktivisti

I Francuska je početkom listopada proš- le godine pokrenula proces potpunog preu- zimanja vlasništva nad EDF-om, golemom INFRA GRIJANJE - SUNCE U VAŠOJ HALI!

INFRA SISTEMI GRIJANJA

STRUJA

PLIN

KONTAKTIRAJTE NAS: PLINOTEHNIKA d.o.o. Zagrebačka 55, 40 000 Čakovec tel: 040/ 384 277, faks: 040/ 384 561 e-mail: plinotehnika@plinotehnika.com www.plinotehnika.com

INFRA GRIJANJE DOKAZANO ŠTEDI NA GRIJANJU DO 40%!

Projektni uredi i samostalni inženjeri, javite se za suradnju! Imamo rješenja koja će savršeno odgovarati vašim potrebama!

91

EGE 1/2023

Powered by